Menu

منبع:سایت معظم له

بسيار عابد، زاهد، اهل خشوع و تهجد بود و مداومت بر علم و دانش داشت. جماعت بسيارى از او بهره بردند. او بر تمام موالين و محبين اهل بيت(عليهم السلام) و فضلاء و طلاب حوزه حق دارد زيرا كه در قرن خود در علوم و ولاء اهل بيت(عليهم السلام)تحولى عظيم ايجاد نمود.

هرگاه در پى شناخت ايشان برآييم ايشان را آگاه بر هر فنى خواهيم يافت. جملات مدح و ستايش در معرفى او، ناتوانند. گويا او تنديس علم و دانش و ادب و تجسم فضل و كمال است.

فقيه هوشيار محدث پارسا، ثقه جليل القدر و سرچشمه بزرگوارى ها و فضيلت ها و داراى تأليفات سودمندى است. علماى دين نه تنها از استاد خود درس علم و دانش مى آموزند بلكه مراتب معنوى و كسب كمال را سپرى مى نمايند. مرحوم ميرزا جواد تبريزى(قدس سره) همزمان با طى مدارج علمى و سريع تر از آن مدارج معنوى و كمالات روحى را پيمودند تا آنجا كه مصداق واقعى عالم ربانى گشت. اين ادعا با مرورى بر سجاياى اخلاقى ايشان كاملاً روشن مى شود از جمله خصائص بارز اخلاقى مرحوم ميرزا(قدس سره) مى توان به اين موارد اشاره كرد:

ياد خداوند متعال: مرحوم ميرزا(قدس سره) هيچ گاه از ياد خدا غافل نبود و تمام اعمالش را با قصد قربت انجام مى داد.

زيارت و توسل: مرحوم ميرزا(قدس سره) به زيارت ائمه هدى(عليهم السلام)اهميت فراوانى مى داد و هر جا فرصت مى يافت و يا امكان بر ايشان حاصل مى شد شروع به خواندن دعا و زيارت ائمه(عليهم السلام) مى نمودند.

توجه خاص به توسل به معصومين(عليهم السلام) باعث گرديده بود كه مرحوم ميرزا(قدس سره) به تأليف كتب عقايدى روى آورند و اهميت خاصى در رد شبهات و دفاع از كيان تشيع و مظلوميت اهل بيت(عليهم السلام)دهند.

زهد و پارسايى: يك ويژگى بسيار مهم در زندگى اين بزرگ مرد زهد و پارسايى و ساده زيستى اوست. مرحوم ميرزا(قدس سره) تمام امكانات را در اختيار داشتند اما با همه اينها، زندگى شخصى مرحوم ميرزا(قدس سره)در نهايت زهد و پارسايى سپرى مى شد.

تواضع: تواضع مرحوم ميرزا(قدس سره) از ديگر خصائص اوست. مرحوم ميرزا(قدس سره) هيچ گاه به مقام اجتماعى و بالا و پائين بودن موقعيت نظر نمى كرد با آن خصائص روحى و كمالات معنوى با علم و دانش گسترده از او شخصيتى ممتاز ساخته بود.

سعه صدر، خوش فهمى، حسن سليقه، داشتن نظم و برنامه تحصيلى، ظرافت طبع، معنويت سخن و پختگى و بى نقص بودن آثار علمى، تخلق به اخلاق الهى و قرب منزلت از خصوصيات اين عالم ربانى است.

تعليم و تعلم از مهم ترين خدمات ايشان به شمار مى آيد. شخصيت بارز علمى ايشان در دقيق بودن در مطالب، و عميق فكر كردن و حسن سلوك با طلاب هر روز گروه بيشترى از افراد علاقمند و با استعداد را به سوى مجلس درس ايشان مى كشاند.

ايشان يكى از اعجوبه هاى روزگار خود بودند كه در زمينه هاى مختلف علمى از جمله: فقه، اصول، كلام، رجال و… كتابهايى ارزشمند نوشته كه به زيور آراسته شده و در حدود ده ها كتاب از آثار خطى از ايشان به جاى مانده است كه حاكى از نبوغ اين فقيه فقيد است.

تأليفات فراوان و گوناگون وى در علوم و فنون مختلف اسلامى، هر كدام گوهرى تابناك و گنجينه اى پايان ناپذير است كه هم اكنون با گذشت ايام روز به روز بر ارزش و اعتبار آن افزوده مى شود و جايگاهى بس رفيع و والا يافته اند و در صدر قفسه كتابخانه ها و در سينه فقها و دانشمندان جاى مى گيرد كه از آن ميان مى توان به موارد ذيل اشاره كرد:

1ـ ارشاد الطالب في شرح المكاسب ـ 7 جلد

2ـ تنقيح مباني العروة (طهارة) ـ 7 جلد

3ـ تنقيح مباني العروة والمناسك (الحج) ـ 3 جلد

4ـ اسس القضاء والشهادات

5ـ اسس الحدود والتعزيرات

6ـ كتاب القصاص

7ـ كتاب الديات

8ـ طبقات الرجال (فعلاً 4 جلد اسانيد كافي چاپ شده است)

9ـ الدروس في علم الاصول (دوره كامل اصول)

10ـ تنقيح مبانى العروة (الصلاة) (در حال چاپ)

11ـ تنقيح مبانى العروة (كتاب الصوم)

12ـ تنقيح مبانى العروة (كتاب الزكاة والخمس)

13ـ صراط النجاة 12 جلد

14ـ كتاب ظلمات فاطمة الزهراء(عليها السلام) (در حال چاپ)

15ـ كتاب امير المؤمنين علي بن ابي طالب: (در حال چاپ)

16ـ فدك

17ـ الشعائر الحسينية

18ـ زيارت عاشوراء فراتر از يك شبهه (در حال چاپ)

19ـ زيارت عاشوراء فوق الشبهات

20ـ نفي السهو عن النبي(صلى الله عليه وآله)

21ـ نصوص الصحيحة على الائمة(عليهم السلام)

22ـ الانوار الهية في مسائل العقائدية

23ـ النكات الرجالية (مخطوط)

24ـ ما استفدت من الروايات في استنباط الاحكام الشرعية (وسائل الشيعة مخطوط)

25ـ النصايح

فوائد ارزشمند نوشته هايشان همچون ابر بهارى تمام سرزمين ها را از قطرات حيات بخش بارانش سيراب مى سازد.

تأليفات او بر پيشانى روزگار همچون مرواريد مى درخشد و كلماتشان در ميان سطرها همچون گوهرهايى گران بها كنار هم چيده مى شود.

تمام كسانى كه يادى از ايشان كرده اند جز ستايش و تعريف هيچ ندارد و بنابر شهادت تمام بزرگان مرحوم ميرزا(قدس سره) در قله هاى رفيع علوم مختلف از جمله فقه، اصول، كلام، رجال و… را درنورديده است.

وفات

مردان الهى با رفتن از دنيا نمى ميرند بلكه تا ابد در ياد و خاطر آيندگان زنده اند و بركات آنان خلاصه در ايام زندگيشان نيست بلكه پس از وفات نيز به واسطه تأليفات و شاگردان و باقيات و صالحاتى كه بر جاى گذارده اند منشأ بسيارى از عنايات الهى بر مردم هستند.

مرحوم ميرزا(قدس سره) هنگام مرگ خدمات فراوانى از خود بر جاى گذاشتند كه به حمد الله پس از ايشان شاگردان و فرزندان ادامه دهندگان اين راه پرفروغ، خدمات ارزشمندى ارائه مى نمايند اما جاى خالى يك عالم فرزانه را هيچ كس و هيچ چيز پر نمى كند.

چراغ عمر مرحوم ميرزا پس از 82 سال نورافشانى در شب 27 شوال سال 1427 هـ. ق در شهر مقدس قم خاموش گشت و جهان از فيض وجود اين عالم گرانمايه محروم شد و در مسجد بالاسر حرم مطهر حضرت معصومه كنار قطعه بزرگان و مفاخر مذهب آراميد. راهش پر رهرو و يادش گرامى باد آمين يا رب العالمين.

حضرت امام حسن عسکری:
فقر با ما ، بهتر از ثروتمندی در کنار دشمنان ماست.
و کشته شدن با ما بهتر از زندگی در کنار دشمنان ماست.
و ما پناهگاه کسی هستیم که به ما پناه آورد.
و نور هدایت برای کسی هستیم که خواهان بصیرت از ما باشد.
و نگهبان کسی هستیم که به ما تمسک جوید.
پس هر کس ما را دوست بدارد با ما در درجات والای بهشت خواهد بود.
و آن که از ما جدا شد به سوی آتش خواهد رفت.

برو بالا